نوروز در استانهای مختلف ایران فرصتی است برای زنده کردن سنتهایی گاه شگفتانگیز. از مراسمی مانند کوزهشکنی در خراسان گرفته تا تکمگردانی در آذربایجان، مردم ایران با فرهنگهای متنوع خود، نوروز را به شکلهایی منحصربهفرد جشن میگیرند. بهتر است بگوییم که هیچ جای ایران شبیه جای دیگر نیست وقتی صحبت از عید دیدنی و آیینهای آن میشود. در این مقاله با ما همراه باشید تا با رسم و رسوم خاص و بعضاً عجیب نوروز در گوشهوکنار ایران آشنا شوید؛ سنتهایی که برخی از آنها نسل به نسل منتقل شدهاند و برخی هنوز هم با همان شور و حال قدیمی برگزار میشوند.

تکمگردانی در آذربایجان
در آذربایجان، جوانان با عروسکی چوبی به نام “تکم”، همراه با شعر و آواز، به در خانهها میروند و نوید آمدن بهار را میدهند. این آیین ترکیبی از موسیقی، نمایش و شعر است که با شور خاصی برگزار میشود.

رسم کوزهشکنی در خراسان شمالی
در شب سال تحویل، برخی خانوادهها در خراسان شمالی کوزهای را پر از آب و سکه میکنند و آن را از بام خانه به پایین پرتاب میکنند. این آیین نمادی از پاکسازی و بیرون کردن انرژی منفی و نحسی سال گذشته است.

سمنوپزان در ورامین
پخت سمنو در ورامین با حضور زنان فامیل و همسایهها، به یک رویداد جمعی تبدیل میشود. در کنار پخت سمنو، آش نذری هم تهیه میشود و دعای خیر بر زبان جاری میشود. باور محلی میگوید: نیت خوب، سمنوی خوب میسازد.

سنت شگون سال نو در گیلان و مازندران
در شمال کشور، اولین فردی که پس از تحویل سال وارد خانه میشود، بهعنوان “شگون” شناخته میشود. خانوادهها ترجیح میدهند فردی خوشقدم یا حتی حیوانی نمادین مانند بره را وارد خانه کنند تا سالی پربرکت داشته باشند.

پخت نان بیبی نوروز در گیلان
زنان گیلانی با پخت نان بیبی نوروز، که نانی سنتی و نماد باروری است، سال نو را آغاز میکنند. این نان در طبیعت صرف میشود و آیینی با دعای دستهجمعی برای برکت همراه آن برگزار میگردد.

شیرینیهای محلی و آش در استان فارس
در فارس، روز عید با پخت آش رشته و شیرینیهای سنتی آغاز میشود. این خوراکیها با دستپخت خانگی به خانه فامیل فرستاده میشوند و عید دیدنی را شیرینتر میکنند.
جمعبندی
عید دیدنی در ایران، ترکیبی است از عشق، سنت، فرهنگ و آیینهای محلی. هر استان، روایتی دارد که در دل خود رازهایی از گذشته، شادیهای جمعی و باورهای عمیق را حمل میکند. آشنایی با این رسم و رسوم خاص و گاه عجیب، نهتنها ما را با فرهنگ غنی ایران آشنا میکند، بلکه به ما یادآوری میکند که نوروز، جشن تفاوتهاست؛ تفاوتهایی که زیبا، الهامبخش و بهیادماندنیاند.